Mitől működik jól egy házasság?

A házasság az az intézmény, amiről elég sokat tudunk, de mégsem tudunk eleget. Már gyerekkorunkban megfigyelhettük, hogyan működik vagy nem működik  a szüleink házassága. Aztán láthattuk a rokonokat a barátokat, ők miként alakították a kapcsolatukat. Láthattunk sok pozitív és negatív példát is. Ezekből az ismeretekből rakjuk össze, hogy számunkra milyen is egy jó házasság.

Csakhogy a feleségnek és a férjnek is van egy kép a fejében a jó házasságról, vagy egyáltalán, hogy miként kell működnie, és ez a kép sok esetben nem azonos.  Többnyire már itt kezdődnek a bajok. Mert nem csak az a baj, hogy másképp látjuk, de elvárásaink is vannak a másikkal szemben. Azt gondoljuk, hogy mi látjuk jól a dolgokat, és ezért elvárjuk, hogy a párunk változzon hozzánk. Mi azonban már nem annyira akarunk változtatni, másképp csinálni.

Arról is van egy kép a fejünkben, hogy miként kellene viselkedni a társunknak.. Ha például a férj édesanyja tökéletes háziasszony volt, minden nap főzött, rendben tartotta a lakást, mosott, vasalt, netán még a kertben is dolgozott, akkor ez lesz számára a természetes, és ezt fogja elvárni a feleségétől is. Az apja pedig sosem segített a házimunkában és a gyerekek körül, az ő feladata a család eltartása volt, akkor magára nézve is ez tartja majd mértékadónak.

A feleség pedig egészen mást látott otthon. Az édesanyja többnyire csak hétvégén főzött, de az is előfordult, hogy ilyenkor is étteremben ettek. Mindkét szülő kivette a részét a pénzkeresésből és az otthoni feladatokat is megosztották. Ezért valószínűleg ő sem fog mindennap főzni, és elvárja a férjétől, hogy a házimunkában segítsen.

Az otthonról hozott minta nagyon erős tud bennük lenni. Leginkább lemásoljuk, vagy ha a minta rossz volt, akkor lehet, hogy pont az ellenkezőjét fogjuk tenni annak, mint amit a szüleink csináltak, de mindenképp meghatározó. Ezért nagyon fontos, hogy ezt tudatosítsuk magunkban, fogadjuk el, hogy nem az az egyetlen mód létezik, ahogy mi gondoljuk. Sőt az is lehet, hogy a párunk jobban csinál valamit. Érdemes már a kapcsolat elején egyeztetni a munkamegosztás, a pénzkezelés és gyermeknevelés területén, mert sok vitától kímélhetjük meg a kapcsolatunkat. Nincs jó vagy rossz megoldás, csak két különböző nézőpont, amit érdemes közelíteni egymáshoz.

De hogy mitől is működik jól egy házasság? Egyáltalán mitől működik? Attól, hogy a két fél működteti azt. Képzelj el egy kerékpárt. Ha nem ül rajta senki, aki hajtaná, akkor nem fog menni. Ha tekered megy, ha abbahagyod megáll. A házasság is csak akkor működik, ha napi szinten megteszel bizonyos dolgokat.

A párkapcsolatot a szeretet működteti. De nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen módon adod. Adhatod úgy is, ahogy gondolod, hogy a párod örül neki, vagy úgy, ahogy Te szereted kapni, de nem biztos, hogy ez lesz az a mód, ahogy a társad érezni fogja, hogy szereted.

A szeretet nem mindenki ugyanabból a dologból érti. Az egyik ember a dicséretből, a másik az ölelésből, a harmadik pedig az együtt töltött időből. Más inkább az ajándéknak örül, vagy ha megteszünk neki valamilyen szívességet. Ezért érdemes megfigyelni a párunkat, hogy mi az aminek örül. Ha nem sikerül kitalálni, akkor meg is kérdezhetjük, hogy mit tehetünk érte, hogy szeretve érezze magát.

A legfontosabb pedig, hogy tedd is meg érte naponta. Minden nap tegyél meg valamit, ami jól esik neki. Ne elvárj, hanem adj. Szeretetből. Minél többet adsz, annál többet fogsz Te is visszakapni.

Ugyan nagyon fontos, hogy tegyél a társadért, de ez nem jelentheti azt, hogy engeded, hogy kihasználjon a másik. De erről majd egy másik bejegyzésben írok.

Ha szeretnél még néhány hasznos tippet kapni a házassággal kapcsolatban, akkor ezt is nézd meg.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük