Ajándék a családnak

Így karácsony előtt elkezdünk gondolkozni azon, hogy mi lenne az, ami a legnagyobb örömet okozná gyermekünknek. A szülőknek ez komoly fejtörést okoz, mivel a gyerekek többsége már el van halmozva játékokkal, nem igazán van már szüksége bármire is. Van azonban egy olyan ajándék, ami minden gyermek számára egyaránt öröm.

De mi is ez?

Egy gyerek szeret játszani, szükséges is a fejlődéséhez, ezért örül mindannak, amivel játszani lehet. De van ennél egy fontosabb is számára. Mégpedig a szülei. Ez jelenti számára a biztonságot. Azt, hogy megkaphatja mindazt, ami a testi és lelki fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Persze, most nem mondtam semmi újat, ezt mindannyian tudjuk. De miképp vagyunk jelen az életében? Természetesen töltünk vele időt is, mesét olvasunk, beszélgetünk, visszük különböző helyekre. Azonban van még ennél is szükségesebb. Ez pedig az, hogy a szülei szeressék egymást.

Ez adja ugyanis nekik a legnagyobb érzelmi biztonságot.

A gyerekeket nem lehet becsapni. Ha nem is értenek pontosan mindent, de mindent éreznek. Ők még nem a szavakat értik meg pontosan, hanem az azt kísérő érzelmeket. A nonverbális kommunikációból értenek többet. Így bár előttük mondjuk sohasem veszekszünk vagy kiabálunk, pontosan érzik mi történik. Ha azonban még hallja is a veszekedést félelmet okozhatunk neki.

Visszaemlékszem kisgyerek koromra, amikor is a szüleim egy kis szócsatát vívtak egymással. Szerencsére náluk ez nagyon nagyon ritkán fordult elő. Bennem azonban olyan félelem keletkezett, amire a mai napig emlékszem.

Mivel emberek vagyunk, ezért előfordulhat, hogy rossz napunk van vagy félreértjük a másikat és ennek hangot is adunk. Ezeket túl fogják élni a gyerekek is. Ha azonban ezek állandó kísérői az életünknek, érdemes végiggondolni, hogy mit tehetünk gyermekeink lelki egészsége érdekében.

A gyereknek Apa és Anya is kell. Így fejlődik kiegyensúlyozott felnőtté. Nem tud dönteni, hogy kit szeret jobban. Mindkettőnkre szüksége van. Ne mondjunk ezért soha semmi rosszat a párunkról előtte. Akkor lesz érzelmi biztonságban, ha szeretjük, tiszteljük, megbecsüljük egymást.

Szerintem legnagyobb ajándék az egy gyermek számára, ha olyan környezetben nőhet fel, ahol nem csak őt szeretik, hanem a szülei is őszintén szeretik egymást.

A tárgyi ajándékok egyébként is csak azoknak okoz igazi örömet, akiknek ez a szeretetnyelve. Ajánlom elolvasni Gary Chapman: Egymásra hangolva című könyvét, amely részletesen taglalja a különböző szeretetnyelveket. Lehet, hogy még eddig nem olvastál vagy hallottál volna róla, ezért röviden leírom, hogy miről is van szó. 

Azt, hogy szeret a másik, nem mindenki ugyanabból a dologból érti meg. Öt szeretetnyelvet különböztet meg, úgymint: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés. Elképzelhetjük úgy is, mint a nyelveket. Ha nem értek franciául vagy spanyolul, akkor nem fogom érteni mit mond a másik, hiába mond nekem jó dolgokat. csak azon a nyelven értem meg, amelyiken én is beszélek. Ha az én szeretetnyelvem a minőségi idő, akkor hiába kapok ajándékokat, tesznek nekem szívességeket, nem igazán fogom érezni, hogy szeret a másik. Ezt elsősorban a házastársakra vonatkozóan írja, de könyv végén kitér rá, hogy ez a gyerekekre is érvényes.

Ezért érdemes kideríteni, hogy mi a társunk és gyermekünk szeretetnyelve. A szeretet alapvető érzelmi szükségletünk. Ha tudjuk mi az amivel kielégíthetjük ezt a szükségletet, máris könnyebb dolgunk van. Előfordul azonban olyan is, amikor nem könnyű kikutatni, hogy valójában mi is a másik szeretetnyelve. Ilyenkor egy megfelelő szakember segíthet benne.

Szóval mit is adj gyermekednek?

Adjál sok szeretetet úgy, ahogy ő szereti kapni. Szeresd úgy a társadat, ahogy ő szereti, akkor is ha ő nem tud úgy szeretni, ahogy te szeretnéd.

Ha problémák vannak a házasságoddal, különösen ha már régebb óta fennállnak, akkor mindenképp tegyél érte, hogy helyrehozd. Ha magatoktól nem megy, kérj segítséget. Ne várd meg, míg nagyon nagy lesz a baj, sokkal könnyebb rendbe tenni, ha még nem túl nagyok a problémák.

Ezeket add gyermekednek és párodnak, meglátod sokkal kellemesebben telnek majd az ünnepek.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük