A kapcsolat jobbításának legjobb módjai

Kinek kellene megváltozni?

Biztosan hallottál már legalább egy valakit, aki mesélt neked a rossz kapcsolatáról. Valószínűleg nem is egy, hanem több ilyen kapcsolatról is. Megfigyelted, hogy mindig a másik volt a hibás? A másik csalta meg, a másik ordított vele mindig, nem tisztelte, nem törődött vele. Mindig csak a másik. De aki mesélte, ő legfeljebb csak valami kis dologban hibázott.

Természetesen, a maga szemszögéből majdnem mindenki így látja a dolgokat. De mi ezzel a baj?

Az, hogy amíg a másik a hibás, addig nekem nem kell változnom. Addig csak a másiknak kell. Elvárjuk, hogy a másik megváltozzon, de nem nézünk magunkba, hogy mi az, amin nekünk kellene változtatni.

Pedig valakit megváltoztatni szinte lehetetlen. Jó, van rá valami megoldás, hogy hatásunk legyen a másikra, majd erről is írok valamikor.

Amivel tudunk kezdeni valamit, ha mi változtatunk, mi teszünk azért, hogy jobb legyen. Na nem arra gondoltam, hogy tegyél meg mindent a társadért. Egyáltalán nem erre gondoltam. Tegyél magadért, változz, legyél önmagad legjobb verziója. Mert ezzel fogsz igazán célt érni.

Mert mi kell a férfinek? Természetesen a legjobb nő.

Mi kell egy nőnek? Persze, hogy a legjobb féfit szeretné.

Ha a társad szemében Te vagy a legjobb, legcsodálatosabb, akkor nyert ügyed van. Akkor nem megy a szomszédba, hogy ott vigasztalódjon, mert otthon nem egy sárkány van. Nem fog ordítani, nem lesz tiszteletlen. Kedves lesz veled, megadja mindazt, amit szeretnél.

Persze olyan is van, aki nem fogja, mert nem üti meg azt a szintet, de akkor is neked érdemes változni.

Ha jobbá válsz, akkor jobb kapcsolatra lesz lehetőséged. De ehhez neked kell először beletenni az energiát, hogy aztán azt kaphasd, amire vágysz.

Ki az, aki igazán tenni tud egy kapcsolatért?

A  legtöbb ember abban a tévhitben él, hogy egy párkapcsolat jobbításához feltétlen szükség van mindkét félre. Ez egy óriási tévedés. Nem mondom, hogy nem szerencsésebb eset, ha mindketten javítani szeretnének, de nem feltétele a változásnak. Mert a változást el tudjuk indítani saját magunk is. Ha másképp teszünk, a társunk biztosan másképp fog rá reagálni.

Ezenkívül felelősséget kell vállalnunk a kapcsolatunkért, annak jobbításáért. El kell hinnünk, hogy a változást mi tudjuk elindítani és nekünk kell azt megtenni. Amíg ezt nem döntjük el, szinte esélye sincs annak, hogy valami jobb lesz.

Itt szokott jönni, hogy de miért nekem kell tenni már megint, mikor a másikkal van a baj. Talán igazad van, de ettől még nem lesz jobb neked. Ezért is nem szoktak rendbe jönni a házasságok és válás lesz a vége, mert mindig a másiktól várjuk, hogy változzon. Legyen kedvesebb, segítsen, ne veszekedjen, törődjön velem is. De a másik viselkedésére nincs közvetlen ráhatásunk. Csak abban az esetben fog változni, ha előbb én változtatok. Azért kell nekünk kezdeni, mert ez működik, a másik verzió pedig nem. Hidd el, tudom mit beszélek, mert ez tapasztalat. Azt is tudom, hogy rengetegen próbálkoznak azzal, hogy megváltoztassák a párjukat, de ennek nem szokott igazi eredménye lenni. Lehet, hogy a nyomás hatására ideig-óráig, de nem tartósan.
Ugye, ez neked sem lenne annyira jó?

Van megoldás

Létezik azonban egy sokkal jobb lehetőség is. Ez pedig, hogy ő saját magától változik meg, nem a Te nyomásodra. Ez azért már sokkal jobban hangzik, nem? A jó hír, hogy ehhez nem is kell annyira erőlködni, könnyebb mint gondolnád. A képzéseimen, például a Párkapcsolati alapok kezdőknek és haladóknak workshoppon is ezekről beszélek. Arról, hogy milyen hozzáállás, viselkedés szükséges ahhoz, hogy egyáltalán valami elinduljon, majd tartóssá váljon. A legtöbben rengeteg dolgot kipróbálnak, majd azt mondják: én mindent megpróbáltam, de nem működik. Csak sajnos a nem működő dolgokat próbálják, nem azt, ami működik.

Hidd el, lehetséges, hogy olyan kapcsolatban él, amiben ki tudsz teljesedni, feltölt, boldog vagy. Az is előfordulhat, hogy a mostanit már nem sikerül rendbe tenni. Lehetséges, hogy tényleg olyan párod van, akivel sose tudsz majd jól élni, mert ilyen is van. De ha tanulsz, a következő már jól indulhat, olyan lesz, ami már igazán jó neked. Szóval akár így, akár úgy, de mindenképp nyersz azzal, ha több ismeretre szert teszel, te magad is jobbá, értékesebbé válsz. Ha valóban javítani akarsz a kapcsolatotokon, akkor a legjobb módja, hogy magaddal foglalkozol. Ez mindenképp megtérül.

Hová figyelsz?

Ha valami nem jó történt, előfordult már, hogy szinte egész nap azon kattogott az agyad? Arra figyeltélt, ami rossz volt, amit problémát okozott. Emiatt szokott lenni, hogy egyre rosszabbul érzed magad, már te sem bánsz szépen a pároddal, mert úgysem érdemli meg, különbenis rossz kedved van, ezt értse már meg.
Mi ezzel a baj? Az, hogy ezek a problémák szépen szaporodnak az életedben és a kapcsolatodban.
Ezek helyett lehetne a megoldásra is fókuszálni, bár a legtöbb ember nem igazán tudja, hogy mi lenne a helyes megoldás. Sokkal jobb a jó dolgokra figyelni, mert úgy a jó dolgokból lesz több az életünkben.

Eredményt hozó szókincs a kapcsolatokban

Mi a csuda ez? Hogy jön ide a szókincs? Mindjárt elmagyarázom.
Te is észrevehetted, hogy vannak szavak, amelyek megnevettetnek, amelyek kétségbe ejtenek, szomorúságot okoznak. Szavakkal kifejezhetjük az érzelmeinket, sebeket ejthetünk velük és meggyógyíthatunk. Ha tudatosan használjuk őket, akkor alakíthatjük vele az érzelmi állapotunkat, sőt a társunkét is, ez pedig hatással van a kapcsolatunkra nézve. Érdemes ezért megismerni és kihasználni ezt a hatalmas erőt rejtő lehetőséget.

Biztosan előfordult már, hogy valamin vitatkoztatok, veszekedtetek. Mi történik ilyenkor? Egymásnak feszül két ember, mindegyik a maga igazát védi, és egyre feszültebbek, idegesebbek. Nem nagyon szokott így probléma megoldódni általában, ezt te is biztosan tapasztaltad már.

Ilyenkor óriási segítség részünkre, ha tudatosan meg tudjuk változtatni az érzelmi állapotunkat. Mert egy nyugodtabb állapotban az agyunk is jobban működik, jobban találunk megoldást a problémára. Ha érdekel, akkor erről a Párkapcsolati alapok kezdőknek és haladóknak képzésemen is tanulhatsz.

Sokszor ilyen kicsinek tetsző dologgal is olyan változásokat érhetünk el, amiről korábban álmodni sem mertünk. Ebben biztos vagyok, ugyanis én kipróbáltam, és egyre jobban igyekszekszem kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Sőt abban s biztos vagyok, hogy bárki elkezni ezt tudatosan használni, jelenentős változást fog tapasztalni az életében.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük